INFORMATION inför ditt valpköp: BRA ATT VETA!!!!
Vad behöver du skaffa inför ditt valpköp? läs >>HÄR<<
Boktips!!! läs >>HÄR<<
 
 

När du som blivande valpköpare letar valp kan det vara svårt att avgöra :
om den ras du är intresserad av passar dig?
om den uppfödare du kontaktar verkligen är seriös?
om den information du får som valpköpare verkligen är nåt att ha?
Min tanke med denna sida är att ge dig lite råd och tips som ska hjälpa dig att förhoppningsvis undvika de värsta fällorna och istället låta ditt valpletande bli till en rolig förberedelse inför en kommande familjemedlem.
Lycka till och hör jättegärna av dig om det är något du undrar över.

Mvh Spårlinas kennel


1: Varför renrasig valp?
En valp som föds upp i en kennel som är registrerad i Svenska kennelklubben (SKK) har fötts upp på en kennel som har stränga regler och krav på sig som de måste följa, tex att inte låta tiken få valpar före 2 års ålder, inte heller ha en kull oftare än 1 ggr per år. Kenneln måste sköta om sina hundar väl och det finns en kennelkonsulent som kommer hem till alla uppfödare för inspektion och se så att alla hundarna mår bra utan föregående varsel. En seriös uppfödare är också medlem i den rasklubb där den ras uppfödaren föder upp tillhör. Denna rasklubb har regler i sin tur som anger vad uppfödarna måste hålla sig till i sin avel- det kan tex. vara olika bekämpningsprogram för olika sjukdomar.En seriös uppfödare följer dessa regler eftersom den ser till rasens bästa i sitt avelsarbete.
Labrador retriver- Labrador retrieverklubben
Mops - Mopsorden


2: Är blandrasvalpar friskare?
NEJ!
detta är ett gammalt missförstånd som fortfarande lever kvar. Parar man ex en labrador och en schäfer där båda föräldrarna har höftledsproblem så föds det INTE valpar med friska höfter. Det som händer istället är att dessa valpar får sjukdomarna från båda föräldrarna precis som alla andra valpar. Det är därför det är så otroligt viktigt att man har stor kunskap om föräldrarna och deras släktingars sjukdomar. Höft och armbågsröntgen måste vara gjorda på stora hundar och deras släktingar och i de hundraser där det finns ögonsjukdomar som PRA ska föräldrarna samt släktingar vara kontrollerade hos veterinär! Valparna ärver ALLTID risken för sjukdomar av sina föräldrar- ju fler raser det finns i din blandrasvalp desto fler rasbundna sjukdomar kan de drabbas av


3: Stamtavla eller registrerad i Svenska Jordbruksverket?
Detta är 2 helt skilda saker. Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis / stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!.

Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp. Detta betyder i sin tur att även om du har betalt 19000kr för din "renrasiga" mopsvalp kommer den bara att försäkras i den grundsumma som alla blandrasvalpar försäkras i, troligen kring 5000kr. Skulle din valp omkomma så får du tine ut hela köpesumman utan endast 5000kr. Du kan heller inte delta i en del av SKK aktiviteter tex utställning. Din valp tillhör inte heller någon rasklubb så du kan inte vara med på deras aktiviteter heller.


4: Vad är en seriös uppfödare?
Uppfödaren ska :
- ha hållt på med rasen i ett antal år så att den kan ge information om hur din ras är som valp, unghund och gammal hund. Den ska kunna berätta både om rasens fördelar men även om deras nackdelar och kunna hjälpa dig i ditt resonemang om du är osäker på rasvalet.

- finnas tillgänglig åtminstonde vardagar och dagtid för råd och tips när du har hämtat din valp- det är en självklarhet att du som valpköpare får med dig en matlista samt tips och råd på hur du på bästa sätt sköter om din valp!
-har full koll på varför den har gjort den aktuella valpkombinationen, varför den har valt just dessa förldrar, kan berätta om föräldrarna (inte bara att de är söta eller fina) utan kan också hälsoläget på höfter, armbågar, ögonsjukdomar, allergier mm.
-har en valpkullförsäkring på sin tik som räcker i 3 år. varför? jo om det dyker upp ett dolt fel på den valp du köper så slippa du begära ersättning från uppfödarens egna plånbok som ofta leder till mycket bråk. valpkullförsäkringen täckar oftast sådant.
-annonsera med sitt fulla namn och kennelnamn, hemtelefonnummer (inte hemligt mobilnummer) och tydlig information om valparna, och deras föräldrar. Att se en uppfödare med en flashig hemsida behöver tyvärr INTE betyda att den är en seriös uppfödare. Lär dig din ras som du är intresserad av- ta reda på vad den är gjord för- vallning? jakt? sällskap?
-


ALLA dessa saker ska du känna till när du köper din valp- de ska alltid följa valpen!

1) Valpar får ALDRIG säljas innan de är 8 veckor gamla!
2) De ska vara veterinärbesiktade av en veterinär - detta intyg får inte vara äldre än 7 dgr när du hämtar/köper din valp.
3) Stamtavla utfärdad av Svenska kennelklubben ska ALLTID finnas med vid köpet.
4) Vaccinationsintyg - oftast stämplat på baksidan på den gröna stamtavlan från SKK.
5) SKK:s köpekontrakt ska fyllas i där det klart och tydligt står vilken valp du köper med reg.nummer på valpen och dess föräldrar, säljarens fulla namn och adress, summa för valpen, vilka vaccinationer den har fått, avmaskningar, chipmärkning, underskrifter av både köpare och säljare samt alla köpregler på baksidan av kontraktet.
6) Anmälan till Statens Jordbruksverk (det är lag på att denna ska skickas in) där valpens klisterremsa med chipnumret fästs samt valpen id-info skrivs dit och du skriver under.
7) Ägarbyte av valpen till SKK fylls i .
8) Dvd-film från SKK och infomapp med matlista och info om vilket foder valpen äter och ska äta SKA alltid följa valpen.

_________________


SÅ VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT SLIPPA BLI LURAD AV OSERIÖSA UPPFÖDARE?
:: Läs på om din ras som du är intresserad av- ta reda på vad den är gjord för- vallning? jakt? sällskap? Leta upp den rasklubben som din blivande valp tillhör ( finna att hitta på SKK hemsida) läs om rasens ursprung, vad den har använts till förr och vad den används till i dag. Där kan du också hitta en lista med uppfödare som kan kontakt för att få svar på dina frågor. Tänk efter: Är du intresserad av att träna 1-2 timmar per dag med din hund=brukshund eller vill du mest ha den för vanliga promenader och som vanlig familjemedlem? Gå INTE på enbart utseendet- den sötaste lilla hund kan vara en "ulv i fårakläder". Besök någon utställning för att få bekanta dig med din ras i verkligenheten. Den är kanske inte alls lika söt i verkligenheten eller är den kanske alldeles för tråkig för din personlighet eller mycket större än du trodde? Se till att du får träffa både vuxna och unga hundar i "din" ras.

::du kan kolla hur många kullar tiken du ska köpa valpar efter eller hanhunden till din valp har på www.rasdata.se eller på www.skk.se välj webtjänster och välj hunddata. Här hittar du också endel sjukdomsstatistik.

::åk ALLTID och träffa valparna/tiken innan du köper en valp. Fråga allt du undrar över! Känns det ändå inte bra= köp ingen valp!!!! Köp ALDRIG valp för att du tycker synd om den hos uppfödaren- det gör bara att den oseriöse kan producera fler valpar....

::misstänker du att det är en oseriös uppfödare du är hos / har pratat med och du kanske tom misstänker att hundarna far illa kan du alltid ringa och prata med den djuransvarige i din kommun på miljökontoret. Du får ALLTID vara anonym.

::Sist men inte minst- ta dig en riktig funderare om du verkligen har tid och ork med en valp- kan du verkligen ge den all tid och stimulans som en hund behöver- eller kommer den att få ligga hemma hela fm och em med en kort rastning mitt på dagen- då är det tyvärr så att du inte ska skaffa dej hund just nu.

Tar du kontakt med en seriös uppfödare så får du räkna med att du får frågor om just sådant och du kan också bli nekad en valp just pga sådana saker- det är bla det som gör att uppfödaren är seriös- den säljer inte en valp till vilket pris som helst utan ser till valpens bästa i FÖRSTA HAND.